Харьковские активисты просят МОН вмешаться в ситуацию с выборами ректора ХНУРЭ

Активисты Харьковского Евромайдана обратились с заявлением к Министру образования и науки по поводу ситуации, сложившейся вокруг ХНУРЭ.

«То, что происходит в ХНУРЭ - это борьба новой Украины, тех идеалов, за которые мы стояли на Майдане, и старой коррумпированной Украине, символом которой стал Янукович», - сказано в заявлении.

Под заявлением подписались Владимир Чистилин, Борис Редин, Виктория Склярова, Юрий Павленко, Василий Рябко, Сурен Кочарян, Надежда Савинская, Марина Полякова, Игорь Рассоха.

Текст заявления приводится полностью

Заява харківського Євромайдану щодо ситуації, яка склалася навколо ХНУРЕ

Шановна Лілія Михайлівна!

Ми, громадські організації об’єднання «Харківський Євромайдан», вже близько року з надією і тривогою спостерігаємо за розвитком подій навколо Харківського національного університету радіоелектроніки.

Призначення відомого підприємця і громадського активіста Едуарда Рубіна виконуючим обов’язки ректора ХНУРЕ було сприйнято нами як сигнал приходу реальних реформ в систему вищої освіти. Ми підтримали це призначення, поважаючи Е.Рубіна не тільки як професіонала, але і як патріота своєї країни і свого міста, оскільки знаємо, що він з перших днів підтримував Революцію Гідності, а пізніше допомагав нашим солдатам в АТО.

До недавнього часу ми раділи очевидним успіхам Е.Рубіна на новій посаді, бачили в якому шаленому ритмі він живе, бачили, як важко і через який опір впроваджуються нові ідеї, з якими він прийшов до внз.

Звістка про те, що Міністерство освіти і науки під формальним приводом не допустило його на вибори ректора, стало для нас справжнім шоком. На щастя, на днях в суді було доведено, що цей формальний привід є неспроможним. Тепер у Міністерства є можливість вийти з ситуації без репутаційних втрат.

Шановна Ліля Михайлівна, якщо відкинути все лушпиння, що накопичилося навколо цієї ситуації, то треба визнати дуже просту і зрозумілу річ: те, що відбувається в ХНУРЕ – це боротьба нової України, тих ідеалів, за які ми стояли на Майдані, і старої корумпованої України, символом якої став Янукович. Е.Рубін в ХНУРЕ б’ється з частиною корумпованої догниваючої системи, яка, на жаль, все ще пронизує нашу вищу освіту. І тут просто не може бути питання, на чиєму ми боці і на чиєму Ви боці.

Ми всі допускаємо помилки, не помиляються ті, хто взагалі нічого не робить. Важливим є те, як ми з помилкових ситуацій виходимо. МОН допустив серйозний прорахунок, зайнявши реакційну сторону і пішовши на поводу у колишніх керівників внз, що були викриті у корупції.

Визнайте це і виправте помилку! Підтримайте Е.Рубіна в його роботі по створенню справжнього європейського внз, одного з кращих технічних університетів країни. Дайте йому можливості і дайте йому час. Підставте йому плече, підіпріть своїм авторитетом. Вам не доведеться червоніти за результат. І ми впевнені, що новий досвід ХНУРЕ можна буде потім поширювати на інші внз.

Приїжджайте до Харкова, познайомтеся з ситуацією на місці. Давайте зустрічатися і говорити про те, що відбувається, щоб зняти виниклу недовіру. Ми впевнені, що ідеали Майдану для всіх нас – не порожній звук. І тому сподіваємося бути почутими.

Слава Україні!.


МОН не включил фамилию Э.Рубина в список кандидатов на пост ректора ХНУРЭ, аргументируя такое решение недостаточным стажем.

Отметим, что на выборах ректора ХНУРЭ, которые состоялись в конце мая, было заявлено шесть кандидатов, в том числе и и.о. ректора вуза Эдуард Рубин. При этом два из шести кандидатов  - Мурад Омаров и Николай Слипченко - были отстранены от должностей на время проведения аудита сотрудниками МОН.

30 мая Наблюдательный Совет ХНУРЭ обратился в Министерство образования и науки Украины с просьбой признать выборы ректора ХНУРЭ такими, которые не могут быть завершены и назначить новые выборы ректора на следующий учебный год.

Напомним также, что в феврале текущего года по инициативе и.о ректора Эдуарда Рубина в ХНУРЭ прошел министерский аудит, который выявил массовые нарушения прошлого руководства вуза. Данные аудита направлены в правоохранительные органы.

Топ новостей сегодня

28 Октября, 2016 Пятница
27 Октября, 2016 Четверг
больше новостей